01.08.2019

Proiectul Clasa Viitorului și-a desemnat câștigătorii

Alte 20 de licee din Republica Moldova vor beneficia de suport financiar în formă de echipament digital performant și mobilier modern și flexibil, în valoare de până la 120.000 MDL fiecare. Peste 16.000 de elevi și pedagogi se vor bucura de spații de învățare deschise și inspiraționale, cu abordări pedagogice interdisciplinare și inovative, prin utilizarea tehnologiilor digitale, ce favorizează procesul de învățare centrat pe elev.

Selectarea beneficiarilor a avut loc prin concurs. Au fost eligibile doar liceele cu cel puțin 350 de elevi, din mediul urban și rural, prioritate fiind acordată instituțiilor din afara Chișinăului. În această ediție, 75 de instituţii din 30 de regiuni ale Republicii Moldova s-au înscris în concurs. Dosarul de participare a inclus un formular de aplicare, Curriculum Vitae pentru fiecare membru al echipei de proiect, scrisoare de angajament de efectuare a reparației în sala oferită pentru Clasa Viitorului, conform Ghidului de amenajare, și o listă de activități academice și extra-curriculare, organizate pe parcursul anului de studii 2018-2019, cu utilizarea tehnologiilor sau despre Internet, inovații și tehnologii.

Dosarele au putut fi depuse până pe 21 iulie 2019, iar detaliile privind regulamentul de participare, criteriile de selecție și modalitatea de aplicare sunt disponibile pe site-ul www.clasaviitorului.md.

Instituțiile beneficiare ale proiectului au fost selectate de către o Comisie de Experți independenți, formată din reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al RM și ai comunității academice. Astfel, au fost selectate 20 de instituții din 16 regiuni ale țării.

Proiectul Clasa Viitorului este organizat cu sprijinul financiar al Fundației Orange Moldova, USAID, Guvernului Suediei și UK Aid, sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Proiectul își propune să dezvolte abilitățile digitale și competențele necesare secolului 21, precum și să sporească interesul elevilor pentru cariere din domeniile științei, tehnologiei și ingineriei, prin promovarea metodelor de instruire creative, colaborative, automotivante și antreprenoriale, bazate pe proiecte, care integrează cunoștințe și abilități din diferite subiecte, mai ales: științe, tehnologie, inginerie, arte și matematică (STEAM).

Proiectul Clasa Viitorului a demarat în 2017 și până în prezent a inclus 11 licee din țară, în care au fost amenajate spații de învățare cu mobilă flexibilă și echipamente digitale moderne, oferind cadrelor didactice din aceste instituții o serie de instruiri în utilizarea eficientă a TIC, pentru implementarea în procesul educațional a metodelor pedagogice interactive și inovative. La fel, în aprilie 2019, a fost creat un Centru Național de Inovații Digitale în Educație în cadrul UPS “Ion Creangă”, pentru formarea inițială și continuă a cadrelor didactice din Republica Moldova în aplicarea metodelor pedagogice moderne și utilizarea tehnologiilor digitale pentru eficientizarea procesului didactic. Tehnologiile digitale au fost testate timp de 2 ani de studii de către 3400 de elevi și 175 profesori de la cele 11 licee din țară, membre ale proiectului pilot Clasa Viitorului.

Lista instituțiilor câștigătoare în proiect

Nr. Regiunea Localitatea Instituția Finanțator
1 Anenii Noi Anenii Noi LT "Mihai Eminescu" USAID, Guvernul Suediei, UK Aid
2 Bălți Bălți LT "Mihai Eminescu" Fundația Orange Moldova
3 Cahul Cahul LT "Ioan Vodă" USAID, Guvernul Suediei, UK Aid
4 Călărași Călărași LT "Mihail Sadoveanu" USAID, Guvernul Suediei, UK Aid
5 Călărași Sipoteni LT "Mihai Eminescu" Fundația Orange Moldova
6 Căușeni Sălcuța LT "Meșterul Manole" Fundația Orange Moldova
7 Chișinău Chișinău LT "Iulia Hașdeu" USAID, Guvernul Suediei, UK Aid
8 Chișinău Chișinău LT "Gaudeamus" USAID, Guvernul Suediei, UK Aid
9 Comrat Comrat LT "Mihai Eminescu" Fundația Orange Moldova
10 Edineț Edineț LT "Mihai Eminescu" Fundația Orange Moldova
11 Fălești Fălești LT "Mihai Eminescu" USAID, Guvernul Suediei, UK Aid
12 Hîncești Cărpineni LT "Ștefan Holban" USAID, Guvernul Suediei, UK Aid
13 Ialoveni Ialoveni LT "Petre Ștefănucă" USAID, Guvernul Suediei, UK Aid
14 Ialoveni Mileștii Mici LT "Mihail Bârcă" Fundația Orange Moldova
15 Ialoveni Răzeni LT "Ion Pelivan" Fundația Orange Moldova
16 Ocnița Ocnița LT "Mihail Sadoveanu" Fundația Orange Moldova
17 Sîngerei Sîngerei LT "Olimp" USAID, Guvernul Suediei, UK Aid
18 Șoldănești Șoldănești LT "Alexei Mateevici" USAID, Guvernul Suediei, UK Aid
19 Strășeni Strășeni LT "Mihai Eminescu" Fundația Orange Moldova
20 Ungheni Ungheni LT "Vasile Alecsandri" Fundația Orange Moldova