18.11.20

Fundația Orange Moldova ajută femeile să-și dezvolte spiritul antreprenorial

Alte 655 de femei și fete au beneficiat de cursuri de educație digitală și antreprenorialăîn cadrul proiectului Women’s Digital Center (Centrul Digital pentru Femei), ediția 2020-2021. Timp de șase luni, femeile, cu vârsta cuprinsăîntre 18-45 ani, au fost ajutate să facă primii pașiîn domeniul antreprenorial și să-și promoveze online afacerile lansate sau cele deja existente. Proiectul este realizat cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova și implementat de Centrul de Informații Universitare.

Ludmila Nistorică, președinta Consiliului Fundației Orange Moldova: „Pentru Orange, incluziunea și echitatea digitală reprezintă un pilon al strategiei de responsabilitate socială prin care ne propunem să reducem inegalitățile legate de accesul la Internet, dispozitive și abilități digitale. Ne dorim ca prin acest proiect să fim aproape de femeile dinîntreaga țară, astfelîncât ele să lanseze proiecte interesante și să dezvolte afaceri, să devină mai competitive pe piața muncii, mai independente financiar și să rămână acasă, alături de cei dragi. Interesul manifestat de toate participantele și rezultatele impresionante neîncurajează să continuăm și să dezvoltăm proiectul. Fundația Orange Moldova rămâne șiîn continuare alături de comunitate, pentru caîmpreună să valorificăm responsabil oportunitățile pe care ni le oferă tehnologiile și inovațiile digitale.”
Angela Mușet, directoarea Centrului de Informații Universitare : „Proiectulîn sineîși găsește actualitatea și totodată valoarea nu doar prin deschiderea noilor oportunități de instruireîn ale digitalului și antreprenoriatului, dar constă mai alesîn educarea șiîncurajarea beneficiarelor de a credeîn forțele și capacitățile proprii.”  

Cursurile s-au desfășurat la trei Centre Digitale pentru Femei, create și amenajateîn cadrul AO Centrul „CONTACT-Cahul” din mun. Cahul, AO Centrul de Politici Socio-Economice „CONSENS” din or. Sângerei și AO „FĂCLIA” din mun. Ungheni,în anul 2019. Pentru implementarea proiectului, Centrele partenere au primit granturi sub formă de resurse financiare și echipament digital, complementar la setul donatîn ediția precedentă. La fel,în acest an curriculumul cursului de instruire a fost extins: de la 2 la 4 module. Astfel, training-urile (desfășurateîn format online și offline) s-au axat pe 4 componente de bază: alfabetizarea digitală, inițiereaîn antreprenoriat, promovarea online a afacerii, aplicații utile și crearea unui website.

Angela Ciocârlan, președinta Asociației Obștești pentru Copii și Tineret „Făclia”, mun. Ungheni: „Lecțiile esențialeînvățate ar fi că, șiîn perioadele dificile, atunci când credem că pământul fuge de sub picioare, putem acționa prin aînvăța. Altă lecțieînvățată ar fi că programul flexibil oferă participantelor posibilitatea caîn timpul liber săînvețe și să aplice. Și nuîn ultimul rând, amînvățat unii de la alții. Am devenit o organizație mai puternică, cunoscutăîn regiune.”
Mihail Cucereanu, director al Asociației Obștești Centrul „CONTACT-Cahul”, mun. Cahul: „Proiectul a contribuit foarte mult la dezvoltarea socio-economică a localităților, deoarece sunt implicate femeile. Femeile sunt capabile să schimbe comunitățile și să reînnoiască societatea. Dar ele, la rândul lor, au nevoie de susținere, deîncurajare, pentru ca să participeîn mod egal la dezvoltarea acestor comunități.”

Adițional,în ediția din acest an, Fundația Orange Moldova a venit cu o frumoasă inițiativă pentru beneficiarele proiectului „Women’s Digital Center” și anume, oportunități de granturi financiare .

În acest context, Concursul de Granturi Mici pentru Femei vine să complinească, prin oferirea de granturiîn valoare de câte 20.000 lei, susținerea șiîncurajarea a 30 de finaliste ale competițieiîn lansarea unei afaceri sau dezvoltarea afacerii existente, precum și creșterea oportunităților economice ale acestora. Granturile financiare sunt destinate pentru achiziționare de echipament tehnologic, utilaj, instrumente de lucru și alte bunuri aferente ciclului operațional și/sau finanțare a cursurilor de calificare/reprofilare sau dezvoltare profesională.

Astfel,în cadrul ediției-concurs au fost depuse 115 dosare – semnate de femei/fete de peîntreg teritoriul Republicii Moldova, care au fost instruite de către formatorii Centrelor Digitale pentru Femei. Ca rezultat al procesului de evaluare a dosarelor de către o Comisie de Experți independenți, 30 de femei, cu proiecte de idei de afaceri, au fost selectate pentru a primi granturi financiareîn valoare de 20.000 lei fiecare. Proiecteleîn baza granturilor câștigate vor fi implementateîn perioada octombrie 2021 – februarie 2022.

Alionușca Ralea, antreprenoare, Călărași: „Pe lângă faptul căîn cadrul programului amînvățat multe lucruri noi, care ne-au ajutat să ne digitalizăm, prin acest proiect am avut posibilitatea de a participa la un concurs de granturi la care am câștigat 20.000 de lei pentru dezvoltarea afacerii. Este o susținere importantă pentru noi și la momentul potrivit, pentru că planificăm să  extindem producerea huselor pentru echipamente muzicale, foto și video prin procurarea materiei prime necesare și a unei mașini noi de cusut.”
Irina Bordian, antreprenoare, Rezina: „De mult timp ne gândeam să diversificăm serviciile pe care le oferimîn salina rece. Astfel, am hotărât săîmbogățim serviciile noastre cu noi proceduri și am participat la proiectul Fundației Orange Moldova, care ne-a dat șansa să mai improvizăm un fitobutoi. Din propriile resurse nu am fi reușit să-l achiziționămîn acest moment. Acum, suntem siguri că va fi pe placul clienților noștri.”

Women Digital Center este un proiect de educație digitală și antreprenorială pentru femeile și tinerele din Republica Moldova. Proiectul a fost lansatîn 2019, cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova, fiind create și amenajate trei centre digitale pentru femeiîn regiuni. Începând cu anul 2020, grație suportului financiar al Orange Moldova și al ATIC,în cadrul Proiectului Tekwill, susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Suedia, Women’s Digital Center s-a extinsîncăîn două regiuni din țară. În total, peste 1630 de femei au beneficiat de cursuri gratuiteîn cadrul celor două ediții ale proiectului. Cele cinci centre suntîn municipiile Bălți, Comrat, Cahul, Ungheni și orașul Sângerei.   

Descoperă mai multe oportunități de instruire digitală gratuită de la Orange pe www.orange.md/digital