Înapoi

Ce este Semnătura mobilă

 

Cuprins:

Ce este Semnătura Mobilă

Semnătura personală și profesională

 

 

Semnătura mobilă, electronică, vine să înlocuiască semnarea documentelor cu pixul și prezența fizică a persoanei. Având serviciul semnăturii electronice activat, poți semna acte oriunde te-ai afla, folosind pentru acest scop:

  1. Telefonul mobil și
  2. Cartela SIM cu numărul de telefon pe care ai activat serviciul

 

Semnătura mobilă are putere juridică asemeni semnăturii pe hârtie. Pentru a o putea folosi, este necesar să o activezi. Procesul de semnare electronică este administrat de către serviciul guvernamental de semnătură electronică al R. Moldova. Așa cum semnarea are loc prin intermediul numărului de telefon mobil, activarea se poate realiza la operatorul de telefonie mobilă. Odată activată, semnătura este valabilă 24 de luni. S-ar putea dezactiva însă mai devreme datorită unor acțiuni ce schimbă automat valabilitatea ei. Cu 1 lună înainte să expire valabilitatea de 24 luni a serviciului, poți, de sine stătător, să prelungești validitatea semnăturii. Vei primi în această perioadă un SMS cu îndemnul să o prelungești de pe telefonul mobil. Dacă nu reușești să o prelungești şi semnătura expiră, vino în orice magazin Orange, cu actele necesare, pentru a o activa din nou.

Imediat, după activarea serviciului, este recomandat să aplici prima semnătură mobilă pe pagina https://msign.gov.md. Vezi articolul Cum semnez electronic un document și verific dacă este semnat.

O persoană poate activa mai multe semnături pe numele său. Fiecare semnătură va fi activată pe diferite numere de telefon. Un număr de telefon poate semna doar din numele unei persoane fizice sau juridice: acte, rapoarte, declarații pentru diferite instituții (ex: starea civilă), cereri plasate online sau servicii electronice, facturi etc.

Persoanele Juridice, directorul companiei și contabilul, după activarea serviciului de semnătură mobilă, trebuie să se adreseze instituțiilor cu care vor semna acte în mod electronic, să înregistreze rolurile lor de director si contabil.

 

 

Semnătura Personală și Profesională

Semnătura electronică mobilă este de 2 tipuri: Personală și Profesională. Semnătură mobilă personală este folosită în scopuri personale, pentru semnarea documentelor ce nu au legătură cu munca sau afacerea ta. De exemplu, convenind cu cineva, interesat de aceeași operațiune, poți semna: un contract de închiriere a unui bun, un acord de vânzare-cumpărare imobil, un formular fiscal personal etc. Actele semnate electronic, de pe un număr mobil moldovenesc, identificat prin codul IDNP al unei persoane, au valabilitate juridică doar pe teritoriul R. Moldova. În prezent se negociază semnarea unui acord bilateral între Republica Moldova și Ucraina pentru recunoașterea semnăturilor electronice.

Semnătură mobilă profesională este folosită pentru semnarea electronică a documentelor legate de afaceri, contracte comerciale, facturi, documente legale ale unei companii, acorduri cu partenerii de afaceri, etc.

 


Vezi secţiunea orange ajutor abonament unde găseşti răspuns la alte întrebări despre serviciile disponibile cu abonament lunar sau vezi secțiunea ajutor pentru persoane juridice.

Te-a ajutat acest raspuns?