Dă o viață nouă telefonului tău vechi, cu Orange
Nu-l arunca,
adu-l în magazinele Orange,
iar noi vom avea grijă
să-l reciclăm
Orange Moldova lansează campania de comunicare
Dă o viață nouă telefonului tău
Deși Orange nu produce telefoane, ci doar ajută la comercializarea acestora prin intermediul magazinelor din toată țara, credem că este responsabilitatea noastră să contribuim la reducerea impactului lor asupra mediului.
Iată de ce, la nivel de grup, scopul nostru este ca, până în 2025, să colectăm 30% din numărul total de telefoane vândute la Orange în anul precedent.

Grupul Orange este implicat în reciclarea telefoanelor deja de peste 10 ani și a colectat până acum peste 15 milioane de dispozitive în toate țările în care Grupul este prezent.

Ambiția noastră este să mergem mult mai departe. 100.000.000 de telefoane încă dorm în sertarele noastre și credem că este timpul să le trezim. Ambiția noastră este ca toți să știe că pot oricând să aducă telefonul în magazin pentru reciclare.

Deoarece aproximativ ¾ din impactul tehnologiei digitale asupra mediului este legat de fabricarea de echipamente, acest mic gest poate contribui la scară largă la economia de resurse ale planetei noastre.

Un gest mic pentru noi,
un gest mare pentru planetă
Poți da o a doua viață telefonului tău
prin intermediul a cel puțin 3 acțiuni:
reparare
reutilizare
reciclare

Cu toții avem responsabilitatea de a proteja planeta. Și fiecare dintre noi avem puterea de a o face, fie și prin gesturi mici, cum ar fi să prelungim viața telefonului prin reparare, transmiterea lui unor oameni care nu-și permit un telefon sau, când nu mai poate fi folosit, aducerea lui în orice magazin Orange pentru reciclare.

Telefoanele colectate vor fi transmise periodic către o companie specializată în reciclarea dispozitivelor electronice. Fiecare element al telefonului este colectat separat, iar materia primă ce poate fi reutilizată va fi transmisă mai departe pentru fabricarea de la zero a altor dispozitive.

Repară
Telefonul tău este prețios,
așa că dă-i o a doua șansă
și adu-l la reparație.
Reciclează
Să reciclezi telefoanele
pe care nu le mai vrei este primul pas în a fi
prietenos cu mediul. Adu-le înapoi la magazin.
Să reciclezi telefonul e simplu
Tot de ce ai nevoie este să vii în unul din cele 38 de magazine directe şi partenere Orange și să lași telefonul în boxa pentru reciclare amenajată acolo.

Înainte de asta, asigură-te că ai șters definitiv toate informațiile tale din telefon.

Fiecare telefon care capătă o viață nouă, prin reparație sau reciclare, este o cale concretă prin care Orange își realizează angajamentul.

70 kg de materie primă

este necesară pentru a produce un telefon de 120g, adică de 500 de ori mai mult decât greutatea lui.

4 rotații în jurul pământului

face materia brută înainte de a ajunge în mâinile noastre.

Schimbarea frecventă a telefoanelor

înseamnă producție inutilă și un impact major asupra mediului.

Sute de milioane stau nefolosite

în sertarele din întreaga lume, pe când ele ar putea fi reciclate sau refolosite.

Angajamentul Grupului Orange
pentru o lume mai bună
Incluziunea digitală și protejarea mediului sunt două dintre principiile ce stau la baza planului strategic de dezvoltare al Grupului Orange, Engage2025.
Astfel, dintre toate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă declarate de Organizația Națiunilor Unite în 2015 pentru următorii 30 de ani, Orange a identificat 6 domenii unde poate face diferența, demonstrând o dată în plus poziția de lider social responsabil.
Industrie, inovație
și infrastructură
Inegalități
reduse
Consum și producție
responsabile
Acțiunea
asupra climei
Pace, justiție
și instituții puternice
Parteneriate
pentru obiective
Împreună, să lucrăm pentru o lume mai responsabilă și egală.
Împreună, să lucrăm pentru a consolida cooperarea globală
pentru pace, justiție și incluziune.
Angajamentul Grupului Orange
privind mediul ambiant

Orange își asumă să atingă nivelul de zero emisii de carbon până în anul 2040. Adică, cu 10 ani mai devreme decât alți operatori mondiali din domeniu. Pentru a atinge acest obiectiv, urmăm politici stricte de eficiență energetică, mărim consumul de energie regenerabilă, dezvoltăm economia circulară și investim în soluții de captare a carbonului pentru a reduce emisiile de reziduuri.

Cum protejăm mediul la Orange Moldova

Angajamentul public al Grupului Orange față de dezvoltarea unei societăți mai bune și față de mediu a fost adoptat de fiecare țară în care Orange este prezentă. Orange Moldova a început încă în 2019, când am lansat programul instituțional Orange Green. Printre primele acțiuni pe care le-am făcut a fost reducerea substanțială a volumului materialelor promoționale tipărite. Vorbim despre broșurile cu care te-ai obișnuit poate în magazinele noastre. Acum le găsești pe toate online.

Iată ce acțiuni concrete am mai făcut
Nu mai tipărim Broșuri cu liste de prețuri și nici Ghidul Utilizatorului pentru mai multe servicii

Printre acestea putem enumera Lista de prețuri pentru Abonament, PrePay, Internet Acum și Ghidul utilizatorului pentru Abonament, Internet Acum și PrePay.

În cifre, e vorba despre milioane de pagini color pe an și o reducere de circa 80% a materialelor tipărite în 2019 și 2020.

De asemenea, din 2020 tipărim mai rar broșurile promoționale ce conțin ofertele noi Orange. Toate sunt disponibile online, dar și pe posterele electronice din magazine.

În aceeași ordine de idei, am redus numărul de panouri stradale din orașe, în special, am renunțat la afișarea acestora în stațiile de așteptare a transportului public.

Fiecare panou la care am renunțat înseamnă mai puține deșeuri și mai puțină materie primă consumată.

Am redus mărimea pachetului PrePay și a cartelei SIM în jumătate

Mai exact, am redus cu 50% cantitatea de carton utilizată la împachetare, iar pelicula a fost chiar eliminată. Și suportul pentru cartela SIM a devenit mai mic, adică deja folosim de două ori mai puțin plastic.

Aceste îmbunătățiri ne permit să fim mai prietenoși cu mediul, păstrând totodată calitatea produselor, dar și a serviciilor pe care le oferim clienților.

Am pus în vânzare accesorii eco-friendly începând cu luna mai 2020

Acum, când ai nevoie de o husă de protecție, poți cumpăra un produs bun atât pentru telefonul tău, cât și pentru planetă.
Transparente, colorate, biodegradabile, reciclabile sau din materiale compostabile – orice husă alegi, te poți mândri că ai făcut o contribuție pentru îmbunătățirea mediului în care trăim.

Acum accesoriile prietenoase cu mediul constituie circa 4% din portofoliul de accesorii Orange. Odată cu creșterea cererii, numărul și diversitatea acestora, cu siguranță, se va mări.

Am implementat factura electronică

Tot mai mulți clienți aleg să primească factura pentru serviciile Orange prin email. E comod și sigur, ai acces mereu la arhiva de facturi primite, fără a ține grămezi de hârtie în casă, dar cel mai important e că faci economie de resurse naturale. Poți considera că fiecare an în care primești factura online echivalează cu 1 copac salvat de la defrișare. Dacă încă nu ai activat serviciul gratuit Factura prin email, grăbește-te să o faci din aplicația My Orange.

Am redus cu 20% consumul de energie electrică

Economia de resurse înseamnă eficiență, dar și grija față de mediu și față de oameni. În anul 2020 am reușit reducerea cu 20% a consumului de energie electrică consumată de către stațiile de bază Orange din țară, în comparație cu anul 2018. Acest lucru a fost posibil datorită lucrărilor ample de modernizare a stațiilor, schimbarea tehnologiei 2G și actualizarea echipamentelor 3G și LTE. Totodată, a fost modernizată tehnologia de livrare a energiei electrice, iar structura stațiilor a fost modificată. Aceasta înseamnă că, deși volumul de trafic a crescut semnificativ în acest an, consumul de energie a rămas neschimbat. Lucrările de modernizare vor continua și în anii următori.

Colectăm deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE)

Vorbim despre diverse accesorii vechi și nefuncționale, laptopuri ce nu mai pot fi reparate, telefoane mobile, tablete, routere, ceasuri și brățări smart. Nu le ține prin sertare și nu le arunca împreună cu alte deșeuri. Majoritatea materialelor din care sunt confecționate pot fi reciclate și utilizate pentru producerea altor dispozitive. Poți aduce dispozitivele tale electronice uzate în oricare dintre cele 42 de magazine Orange din întreaga țară în care am amenajat un loc de colectare. Noi avem grijă să le transmitem spre reciclare.

Am inițiat programul intern

Este programul intern dezvoltat și implementat voluntar de către angajații Orange, cu scopul de a accelera parcursul ecologic al companiei. Printre primele activități implementate a fost eliminarea urnelor din dreptul fiecărei mese de lucru. Acum, deșeurile menajere sunt colectate într-un singur loc de la fiecare etaj.

Am dat start colectării separate a deșeurilor.
Acum colectăm separat cartonul, hârtia și plasticul reciclabil, pe care le transmitem ulterior pentru reciclare companiilor specializate.

Pe lângă atitudinea responsabilă față de deșeuri, o altă parte importantă Orange Green este promovarea unui comportament ce ar contribui la reducerea resurselor pe care le folosim. Astfel, în fiecare săptămână, voluntarii pregătesc articole educative despre cum e să fii prietenos cu mediul și ce activități se fac în companie în acest sens.

Am renunțat la veselă și rechizite din plastic.
În acest an, la inițiativa voluntarilor, compania a redus cu 2/3 lista de rechizite de birou oferite departamentelor, plasticul a fost înlocuit, unde este posibil, cu alternative sustenabile din lemn sau carton. Vesela de unică folosință a fost înlocuită cu veselă de uz multiplu din ceramică. Paharele din plastic sau hârtie-plastic au fost înlocuite cu pahare din sticlă. Totodată, începând cu anul 2020 nu mai folosim baloane pentru decor la evenimente, petreceri sau lansări.

Susținem utilizarea transportului ecologic.
Mai mulți colegi utilizează zilnic transportul alternativ și ecologic, fiind un exemplu bun pentru toți. Iar din acest an, toți angajații care vor să treacă pe 2 roți primesc un discount pentru procurarea de biciclete sau trotinete.

Și flota de automobile de serviciu Orange devine tot mai prietenoasă cu mediul. Avem deja câteva mașini electrice de model Renault ZOE, cu emisii 0, care sunt folosite de colegii noștri în interes de serviciu și personal, la cerere. Și celelalte mașini sunt dotate cu mecanisme ce reduc emisiile de carbon și economisesc combustibilul în ambuteiaje și în timpul opririlor de serviciu pe traseu.

Continuăm programul
în 2021 cu…
Lansarea programului Buy Back

adică recompensarea celor care vor aduce telefoanele vechi, funcționale sau deteriorate în magazinele Orange, pentru reciclarea lor ulterioară. Suma plătită pentru fiecare dispozitiv se va stabili automat, în funcție de marca, starea fizică și perioada de utilizare a telefonului. Voucherul va putea fi utilizat pentru cumpărarea telefoanelor și accesoriilor în magazinele Orange.

Renunțarea la hârtia standard

și înlocuirea ei cu hârtie reciclată. Vorbim despre kilograme de hârtie folosită anual pentru tipărirea și multiplicarea informației, pentru rapoarte, documente financiare, facturi, scrisori, contracte și cereri în magazine.
Acolo unde e posibil, vom digitaliza procesele și vom înlocui hârtia obișnuită cu alternativa ei eco.

Versiunea Desktop
Întregul univers
My Orange în mâna ta
Administrează-ți numerele
mobile online, rapid și intuitiv
Descarcă aplicația