21.09.2023

FET-UTM și Orange explorează oportunitățile învățământului digital

În pofida sezonului estival, Facultatea Electronică și Telecomunicații (FET) din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM) își continuă activitatea cu entuziasm. O echipă reprezentativă a Facultății, condusă de conf. univ., dr. Lilia SAVA, decana FET-UTM, și conf. univ., dr. Valentina TÎRȘU, șefa departamentului Telecomunicații și Sisteme Electronice, au efectuat o vizită la prestigioasa companie Orange Moldova.

În cadrul acestei vizite echipa FET-UTM și-a propus să identifice și să exploreze:

  • oportunități de instruire pentru profesori, pentru a fi în pas cu tendințele și necesitățile din cadrul Orange;
  • Participarea studenților și profesorilor UTM/FET la cursurile de bază Orange Digital Center, precum și ore separate cu mentori de la Orange;
  • Vizite în departamentul tehnic și în teren, pentru studenții din primul an de facultate;
  • Desfășurarea stagiilor de practică la Orange SA;
  • Modernizarea laboratorului de Optoelectronică.

Agenda pregătită a fost extrem de cuprinzătoare și relevantă. În cadrul acestei întâlniri, s-au discutat principalele provocări cu care se confruntă FET și impactul digitalizării în procesul de instruire, și invers, cerințele noi pentru procesul de studii, bazat pe flexibilitate și digitalizare.

Directivele promovate în urma acestei întâlniri vor contribui la facilitarea flexibilizării și digitalizării învățământului superior la FET-UTM. Prin implementarea acestora, FET va putea să răspundă cerințelor actuale ale studenților, oferindu-le un mediu de învățare adaptat la nevoile lor în era digitală, și, în același timp, va pregăti specialiști de înaltă calificare pentru sectorul TIC, în conformitate cu cerințele și standardele Orange.

Adresăm sincere mulțumiri dnei Elvira NEAMȚU, HR Director Orange Moldova, și dnei Alina CAZANIR, responsabilă Employer Branding la Orange Moldova, pentru deschiderea și interesul manifestate în colaborarea cu Facultatea Electronică și Telecomunicații, UTM. O colaborare promițătoare va deschide noi posibilități și va contribui la dezvoltarea oportunităților de dezvoltare a învățământului superior și a industriilor TIC în Republica Moldova.

Orange – operatorul mobil #1 din Moldova – este parte a Grupului Orange, unul dintre cei mai importanți operatori de telecomunicații din lume. Orange Moldova oferă servicii voce și date mobile, Internet prin fibră și servicii TV. Peste 2,6 mil. de clienți sunt conectați la rețeaua și serviciile companiei, în care activează peste 1450 de angajați. Deține cea mai extinsă și performantă rețea 3G+ și 4G, dar și 2 premiere mondiale: HD Voice și HD Voice International. Lider în inovații recunoscut, Orange deține unul dintre cele mai mari hub-uri IT din țară – Orange Systems, care este al doilea angajator pe piața IT din RM.