20.06.2023

Fundația Orange Moldova ajută la Alfabetizarea Digitală a Cadrelor Didactice din învățământul general

Fundația Orange contribuie la digitalizarea sistemului educațional din Moldova și susține pentru al patrulea an Programul Național de Alfabetizare Digitală, dedicat cadrelor didactice din învățământul primar, gimnazial și liceal.

Acest program oferă oportunități unice pentru cadrele didactice de a acumula și dezvolta competențele digitale esențiale în contextul actual al educației. Prin participarea la Alfabetizarea Digitală, profesorii se vor familiariza cu noile tehnologii și instrumente digitale şi vor explora modalități inovatoare de utilizare a acestora în procesul de predare-învățare-evaluare.

Programul Național de Alfabetizare Digitală este implementat sub egida Ministerului Educației și Cercetării, cu suportul financiar al USAID, Suediei și Marii Britanii prin Proiectul Tehnologiile Viitorului și al Fundației Orange Moldova. Valoarea totală a investițiilor pentru realizarea acestei inițiative depășește suma de 700 mii lei.

Ludmila NISTORICĂ, Președinta Consiliului Fundației Orange Moldova: „Fundaţia Orange ajută la digitalizarea sistemului educaţional din Moldova și susține cea de-a IV-a ediție a Programului Național de Alfabetizare Digitală. În calitate de operator responsabil, suntem extrem de mândri că putem îndeplini una dintre prioritățile noastre majore: educația și incluziunea digitală a societății. Datorită acestei inițiative, profesorii din învățământul general vor dezvolta noi abilități de utilizare a tehnologiei și a resurselor digitale în activitățile școlare. Pe termen lung, acesta va contribui semnificativ la ştergerea barierei digitale din învăţământ și va oferi noi oportunități atât cadrelor didactice, cât și elevilor.”

Profesorii se pot înscrie la unul din cele două cursuri:
  • Nivel intermediar - „Dezvoltarea competenţelor digitale ale cadrelor didactice, pentru predare-învăţare-evaluare, cu Google Workspace pentru Educaţie”. Acest curs va oferi instrumente și strategii inovatoare pentru a aduce tehnologia în clasă și pentru a spori experiența de predare-învățare prin intermediul platformei Google Workspace pentru Educație.
  • Nivel avansat - „Crearea conținuturilor educaționale digitale”. Profesorii vor învăța să utilizeze diverse instrumente digitale și platforme educaționale, care pot spori interactivitatea și angajamentul elevilor în clasă. Aceste competențe îi vor ajuta să devină utilizatori activi ai tehnologiei, să elaboreze propriile materiale didactice digitale educaţionale în funcție de lecţii, tematici şi necesităţi de moment. În acest mod, profesorii vor livra lecții captivante și interactive, adaptate nevoilor și preferințelor individuale ale elevilor.

La sesiunile de formare pot participa profesorii din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal din Republica Moldova. Fiecare program de formare are o durată totală de 90 de ore, împărțite în 24 de ore contact direct și 66 de ore de activități individuale. Sesiunile vor fi organizate online, în limba română și limba rusă, în perioada 17 iulie - 25 august 2023.

Pentru a participa, profesorii vor completa formularul de participare până la data de 15 iulie 2023.

Până la moment 25.150 profesori din învățământul primar, gimnazial și liceal și 10.285 educatori au beneficiat de instruiri în cadrul Programului pe diferite nivele.

Centrul Național de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului, subdiviziune a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, va asigura instruirea formatorilor, va ghida și superviza procesul ulterior de formare a cadrelor didactice.

Despre Fundația Orange Moldova

Fundația Orange Moldova a fost înființată în anul 2009, ca parte a organizației cu același nume la nivel internațional. Până în prezent, datorită investițiilor sale, au fost dezvoltate peste 150 de proiecte sociale, în valoare de circa 100 de milioane de lei. Fundația Orange Moldova dezvoltă proiecte în patru domenii cheie: educație și educație digitală; ajutor social populației; sănătate și dizabilități; cultură. Beneficiari ai proiectelor Fundației Orange Moldova sunt peste 400 de mii de persoane din toată țara.