19.11.2019

Orange {kITchen} – un an de reuşite

Orange {kITchen}, cel mai inspirat spaţiu pentru a face IT creativ al companiei Orange, marchează un an de la lansare.

Orange {kITchen} este campusul IT al Orange Moldova. Odată lansat acesta s-a angajat să ofere pieţii o nouă rețetă de a lucra în IT, fiind gândit ca o extensie a culturii şi valorilor Orange.

Julien DUCARROZ, Director General:
"Orange kITchen a fost un proiect ambițios, devenind exprimarea fizică a ambițiilor noastre de dezvoltare. La un an de la deschidere, pot spune ferm că obiectivele propuse prin această investiție au fost atinse și depășite, Orange Systems devenind un actor important pe piața serviciilor IT din Republica Moldova, reușind să contribuim la dezvoltarea comunității IT: atât din interiorul companiei, cât și din exteriorul acesteia. Acest spațiu a devenit și un catalizator alt transformării noastre organizaționale și ne-a permis să fim mai agil, mai deschiși și să descoperim noi modalități de colaborare."

Olga SURUGIU, Director Operațiuni Internaționale:
"În decursul unui an cu Orange kITchen am devenit mai deschiși spre comunitatea IT din Moldova și am contribuit la dezvoltarea acesteia prin atragerea tinerilor talentaţi și oferirea oportunităților pentru ei. Am avut parte de mai multe evenimente inovative, de exemplu, un mare succes a fost organizarea Hackathon-ului pe Data Analysis, find o premieră pentru Moldova. Ne-a ajutat să dezvoltăm relațiile de colaborare cu diverși parteneri și companii externe, dar și membri ai comunității IT, cu ajutorul cărora organizăm mai multe tipuri de proiecte, inclusiv sociale."

În acest spaţiu echipa se bucură de o nouă filozofie, unică și inovativă, unde fiecare membru îşi realizează talentul şi creativitatea prin schimbarea modului de a gândi şi a interacţiona. Astfel, timp de un an, Orange Systems a reuşit să-și reconfirme statutul de angajator IT atractiv, care pe lângă oportunități de dezvoltare profesională, pune la dispoziţia angajaţilor spaţii pentru distracţie şi relaxare.

Din portofoliul primului an de activitate fac parte:

  • 12 evenimente interne şi externe la care au participat peste 1 000 de persoane pasionate de IT şi tehnologie
  • 100 000 de ore de coding creativ
  • Am crescut peste remarcabila cifră de 500 de angajați în Orange Systems
  • 647 zile de training în prima jumătate a anului 2019
  • 384 ore de masaj la birou
  • 144 ore de yoga

Am inspirat comunitatea IT cu 3 evenimente marca InspiratiON Session. În parteneriat cu UNDP, am organizat Urban Mobility Hackathon pentru a găsi soluții practice și utile pentru a îmbunătăți condițiile de mobilitate urbană. Ne-am extins portofoliul de activităţi cu noi domenii precum: Big Data, Machine Learning, IoT și am devenit Centru de Excelență pe domeniul Robotics Process Automation la nivel de Grup

Eugeniu GAVREV, Head of IT Operations:
"Orange kITchen este locul unde ai posibilitatea să concentrezi toată experiența și competențele tale spre a crea o soluție inovativă. Spațiul facilitează implicarea şi sinergia dintre membrii diferitor echipe care ţintesc un rezultat cuprinzător. Ambianța confortabilă adaptată diverselor stiluri de a lucra face ca fiecare zi să fie o nouă experiență - poţi alege un loc nou, având flexi desk policy, iar asta înseamnă și un anturaj nou, oameni noi, mai multe posibilități de organizare și conlucrare."

Unele din proiectele realizate cu succes în primul an de activitate au generat abordări creative din partea echipei, devenind, totodată, un suport important pentru soluţionarea mai multor provocări atât pe intern, cât şi pe extern. Printre cele mai captivante proiecte se numără:

  • O aplicație inteligentă pentru birou ce presupune proiectarea și realizarea propriilor dispozitive inteligente (Internet of Things), care monitorizează nivelul de utilizare a locurilor de muncă, cu posibilitatea de a le rezerva de pe mobil. Adițional monitorizăm și proiectăm pe panourile informative alți indicatori ai condițiilor de lucru, cum ar fi: nivelul de iluminare, calitatea aerului, temperatura şi umiditatea.
  • Aplicația de recunoaștere a feței (Face recognition app) - aplicație revoluționară pentru identificarea rapidă, sigură și simplă a clientului digital, bazată pe dezvoltarea și programarea de micro serviciilor și serviciilor de streaming.
  • Proiect Big Data care presupune conceperea și dezvoltarea algoritmului pentru a prezice retenția clienților, oferind detalii în timp real pentru crearea și afișarea de bannere personalizate.
  • Platforma de monitorizare a rețelei mobile la nivel de Grup – soluție de roboți multi-services pentru monitorizarea activă și depanarea calității serviciilor și a rețelei (QoS), care simulează un client „generic”/virtual care ar accesa și utiliza serviciul în mod standard.

Eugeniu SPÎNU, Big Data Analyst:
"Îmi place să lucrez la Orange kITchen pentru că înveți lucruri noi, ești în mijlocul unui proces de creație – te pune să te gândești, să abordezi probleme și să găsești soluții non-standard. Valoarea adăugată pentru mine constă în faptul că întotdeauna e interactiv, iar când ajungi la finalul unui proiect, ai o senzație de euforie că ți-a reușit. Spațiul facilitează procesul de creare pentru că te simți foarte lejer, fără presiune și asta îți permite să te concentrezi pe lucrurile care contează și nu stai și te ocupi cu birocrații. În plus, aici întotdeauna ai feedback de la colegi din diverse domenii: unul pe limbaj de programare, altul de logică, modele matematice etc. , iar asta formează o atmosferă lucrativă."

Natalia MELNICIUC, Mediation Manager:
"Orange kITchen este un spațiu ideal pentru a cultiva idei noi, a crea un produs original, a aplica libertatea în organizarea eficientă a procesului de lucru. Oficiul nou, de sigur, a influenţat modalitatea noastră de lucru, și anume: a crescut încrederea în echipă și comunicarea între membri. Am avut nevoie de adaptare și deprindere, dar acum suntem mai uniți și organizați."

kITchen este locul unde poţi să explorezi la maxim oportunităţile IT-ului creativ. Cu o suprafaţă de 1380 metri pătrați, Orange kITchen corespunde trendurilor actuale de design din domeniu - spaţii creative, oficii spațioase, bazat pe conceptul de open spaces, spaţii dedicate pentru colaborare sau pentru relaxare. Astfel, fiecare se bucură de o varietate de alegeri în funcţie de preferinţe.

La un an de activitate am împărtăşit experienţa Orange kITchen şi părinţilor. Prima „adunare de părinţi” a echipei Orange kITchen a avut loc.


Despre Orange Systems

Orange Systems, este hub-ul IT al Orange Moldova, rezident al parcului IT, în care se regăsesc peste 500 de angajaţi. Mai mult de 50 la sută dintre specialişti prestează servicii de IT nearshoring pentru parteneri externi, în următoarele domenii: dezvoltare software, testarea şi asigurarea calităţii, controlul şi managementul proiectelor IT, automatizarea proceselor, business intelligence şi big data. Orange Systems are ambiția de a dezvolta domeniul IT sub marca creativității, calității și competitivității, prin crearea de produse software proprii și centre locale de excelență.