21.03.2019

Orange pune Moldova printre ţările bune

Orange Moldova este lider la capitolul inovații. Portofoliul companiei deţine una dintre cele mai performante rețele 4G din Grupul Orange şi înregistrează două premiere mondiale în telecomunicații – lansarea tehnologiei HD VOICE şi HD voce International.

Astăzi, în premieră, Orange Moldova a realizat primul demo al tehnologiei 5G.

Orange continuă să se diferenţieze prin calitatea reţelelor şi prin experienţele pe care le oferă clienţilor. Pentru a-şi asigura în continuare poziţia de lider în conectivitate, pe care a stabilit-o deja la nivelul tehnologiei 4G, Orange face toate pregătirile necesare pentru lansarea tehnologiei 5G, care va permite dezvoltarea unor noi modalităţi de utilizare. Pentru ca acest lucru să fie posibil, Orange Group a decis să realizeze o serie de noi teste în Europa, împreună cu partenerii tehnici și de inovare.

Astăzi, Orange Moldova a realizat în premieră pe piața TELCO testarea rețelei 5G în Moldova. Evenimentul a avut loc în cadrul Orange Innovatic Day, unde operatorul #1 a pus pe tavă cele mai apetisante inovaţii dezvoltate, atât la nivel de grup, cât şi la nivel local.

Strategia 5G a Grupului Orange se bazează pe trei componente: îmbunătăţirea benzii mobile de mare viteză, acces de mare viteză în ceea ce priveşte reţeaua fixă şi aplicații noi pentru a sprijini transformarea digitală a afacerilor. Până în anul 2020, testele ce vizează aceste trei zone vor pregăti sosirea 5G atât pentru consumatori, cât și pentru clienții business.

Jean-Marc Vignolles, Director Operaţional al Grupului Orange pentru Europa:

Prin testul de astăzi reiterăm disponibilitatea Grupului de a investi în Moldova pentru a le oferi clienților cele mai bune experiențe în conectivitate. Cu toate acestea, pentru a dezvolta rețeaua și serviciile bazate pe această tehnologie, care va servi societății pe viitor, sunt necesare investiții importante. E necesar să avem o reglementare şi o politică a investițiilor – favorabilă, transparentă şi stabilă. Orange este gata să investească şi să lanseze tehnologia 5G imediat ce aceste condiţii vor fi îndeplinite în ţară. De asemenea, salutăm toate măsurile de încurajare pentru stimularea cooperării și facilitarea accesului la infrastructură, pentru o desfășurare rapidă și favorabilă a incluziunii în întreaga țară”.

Chiril Gaburici, Ministrul Economiei şi Infrastructurii al RM: „De fiecare dată am trăit emoții deosebite în momentele în care operatorii din Republica Moldova au trecut de la o generație de tehnologii la alta. Cunosc emoțiile pe care le trăiesc colegii, dar și emoțiile clienților care sunt în așteptarea tehnologiilor și a soluțiilor noi. Pe lângă muncă și efort,

în spatele acestor realizări sunt investiții enorme.  Republica Moldova a demonstrat că merită să se facă investiții aici, iar clienții noștri sunt foarte receptivi la tot ce înseamnă tehnologii noi”.

Julien Ducarroz, Director General Orange Moldova:Astăzi, alături de clienţi şi autorităţi, facem un pas important şi testăm în premieră o rețea 5G. Este un test care ne aduce mai aproape de viitor, o oportunitate să înţelegem mai bine modul în care tehnologia se comportă în condiţii reale de utilizare, provocările care pot apărea în procesul de implementare a noilor tehnologii, precum şi avantajele pe care le poate aduce clienților noștri, rezidențiali sau business. Dacă până acum, când am lansat 3G și 4G, noi vorbeam despre evoluţia reţelelor, odată cu lansarea 5G, aceasta va revoluţiona experienţa de utilizare”.

Zhang Fan, Director General Huawei Moldova: „Cu adevărat are loc revoluţia obişnuinţelor noastre. 5G va permite ca viteza mobilă de bandă largă să crească de 10 ori comparativ cu tehnologia 4G. Performanţa dată va crea noi obiceiuri pentru toate: soluții de realitate augmentată, posibilitatea companiilor de a implementa o rețea wireless locală și capacitatea de a răspunde la consumul tot mai mare de conținut multimedia. Acesta este începutul transformării care va influența întreaga societate și ne va conduce cu paşi siguri spre o generație 5G”.

De asemenea, în cadrul Orange Innovatic Day au fost prezentate şi testate mai multe soluții inovative elaborate de către diviziunea Grupului Orange, Orange Tehnocentru şi Orange Business Services din Federaţia Rusă.

Versiunea Desktop