27.03.2023

Orange susține FIRST LEGO League Moldova 2023, cea mai grandioasă olimpiadă de robotică din țară

Orange Moldova, în calitate de lider social responsabil pe piața TELCO din țară, investește în educația digitală şi pregătirea tinerilor pentru meseriile viitorului, și susține în calitate de partener competiția globală FIRST LEGO League Challenge Moldova, ediția 2023.

Peste 200 de elevi din întreaga țară au participat la cea mai mare competiție internațională de robotică FIRST LEGO League Challenge Moldova, ediția 2023. Evenimentul s-a desfășurat pe 25 martie la Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” din Chișinău. Echipele participante au prezentat în fața juriului inovațiile și soluțiile tehnologice pentru domeniul energetic, tematica ediției fiind SuperPowered.

FIRST LEGO League Challenge este cea mai mare competiție internațională în domeniul tehnologiei și roboticii, dedicată copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între nouă și 16 ani. Echipele participante au proiectat, au construit și au programat roboți autonomi pentru realizarea anumitor misiuni specifice, precum și au dezvoltat proiecte inovatoare menite să răspundă provocărilor actuale din domeniul energeticii.

În această ordine de idei, Olga SURUGIU, Director General Orange Moldova, s-a adresat copiilor spunându-le cât de importantă este educarea tinerei generații de ingineri încă de pe băncile școlii, astfel încât ei să îndrăgească știința de la o vârstă cât mai tânără.

Orange Moldova este un promotor fidel al incluziunii, educaţiei şi inovaţiei digitale, și susține proiectele cu impact. Suntem mândri că inclusiv datorită parteneriatului cu Orange, circa 10.000 de copii au reușit să beneficieze de programe de educație digitală. Această competiție reprezintă mereu o sursă de inspirație, de energie și de încredere că viitorul acestei țări arată foarte bine. Voi veți fi cei care pe viitor vor putea aduce tehnologia în fruntea țării noastre.”

Alături de Fundația Orange, operatorul #1 dezvoltă mai multe proiecte sociale pentru tineri, cum ar fi: programul de coding pentru copii #SuperCoders, atelierele de manufactură digitală Solidarity FabLab, proiectul de educaţie antreprenorială Startup School, iar din 2022 - First Lego League, program desfăşurat sub umbrela Clasa Viitorului, un proiect cheie din portofoliul Fundaţiei Orange şi un catalizator al digitalizării şi modernizării sistemului educaţional din Moldova.

Ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru ALAIBA, spune că această competiție este o oportunitate pentru elevii pasionați de robotică să iasă din gândirea tipizată și să ofere soluții inovative.

„Când am intrat în această atmosferă de competiție, am simțit că anii de liceu sunt departe deja. Am văzut în ochii elevilor curiozitate, creativitate, capacitatea de a propune o soluție. Am observat capacitatea copiilor de a veni cu soluții outside the box pentru că mereu pun întrebări simple, ceea ce noi, adulții, pierdem această capacitate.”

Robo Rangers este echipa învingătoare a celei de-a VIII-a ediții a FIRST LEGO League Challenge Moldova. Aceasta este formată din elevi din mai multe licee din țară, iar soarta i-a unit la Tekwill Academy Kids, acolo unde au început să descopere lumea roboților. Mai mult, la această competiție, Robo Rangers a devenit echipa care a câștigat două trofee: primul – pentru performanța în robotică cu cel mai mare scor obținut și al doilea – titlul de campioni.

„Suntem onorați pentru aceste premii. Sincer vorbind, visul nostru era să câștigăm premiul mare și iată l-am atins. Sarcina noastră a fost să elaborăm un robot care efectuează cât mai multe misiuni pe masă în timp de două minute și jumătate. Ne-a reușit această performanță datorită experienței noastre și cunoștințelor în fizică și matematică”, a menționat Nicolae ȚURCANU, unul dintre membrii echipei învingătoare.

Pentru ca educația în Moldova să ajungă la un nivel competitiv cu țările înalt dezvoltate, Ministerul Educației și Cercetării planifică și mai mult să digitalizeze școlile din țară și să creeze laboratoare performante pentru ca elevii să-și poată dezvolta talentele în tehnologiile viitorului.

„Dorim să dezvoltăm țara noastră, aici, la noi acasă. Prin urmare, vom asigura cu condiții și mai bune instituțiile noastre de educație. În curând vom crea laboratoare digitale în circa 70 de școli, vom dota circa 300 de instituții cu echipamente în laboratoarele de fizică, biologie și chimie. Vom repartiza în școlile din țară circa 5 000 de laptopuri ca să sporim interesul elevilor pentru tehnologiile informaționale și tehnologiile viitorului. Încurajez elevii să devină ambasadorii tehnologiei în școlile lor ca să atragă cât mai mulți elevi în aceste domenii fascinante”, a declarat Anatolie TOPALĂ, Ministrul educației și cercetării.

În continuare, vă invităm să faceți cunoștință cu echipele premiate la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2023.

# Campion: Robo Rangers, Tekwill Academy Kids, Chișinău.

# Premiul „Performanța Robotului”: Robo Rangers, Tekwill Academy Kids, Chișinău.

# Premiul pentru „Proiectul de inovare”: Cyber Fish Force, IPLT „Gheorghe Asachi”, municipiul Chișinău.

# Premiul pentru „Proiectarea robotului”: ENIGMA, IPLT „Mihai Stratulat”, satul Boșcana, raionul Criuleni.

# Premiul pentru „Valorile Fundamentale”: Just a Bot 23, IPLT „Gaudeamus”, municipiul Chișinău.

# Premiul special pentru „Excelență în inginerie”: ASA, IPLT „Gheorghe Asachi”, municipiul Chișinău.

# Premiul special pentru „Excelență în inginerie”: TehnoIuHas, IPLT „Iulia Hașdeu”, municipiul Chișinău

# Premiul special pentru „Perseverență”: Cai Verzi Pe Pereți, IPLT „Nicolae Iorga”, municipiul Chișinău.

# Premiul special „Stea în devenire”: PoweRobot, IPLT „Mihail Sadoveanu”, orașul Calărași.

# Premiul special „Motivare”: Tehnofox, IPLT „Mihai Eminescu”, orașul Anenii Noi.

# Premiul special „Premiul Antrenorului”: Irina Iftodi, BugByte, IPLT „Mihai Eminescu”, orașul Leova.

# Premiul special „Premiul Antrenorului”: Irina Ciobanu, Făgurașii, CTICE, municipiul Chișinău.

# Premiul special „Premiul Antrenorului”: Elena Frunza – ENIGMA, IPLT „Mihai Stratulat”, satul Boșcana, raionul Criuleni.

Evenimentele FIRST LEGO League Challenge Moldova 2023 #SuperPowered s-au desfășurat în cadrul Programului Național de Studiere a Roboticii Educaționale și au fost organizate sub egida Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul USAID, al Suediei și al Marii Britanii în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului. Sponsori ai acestei ediții au fost companiile din sectoarele TIC și energetic: Orange Moldova, Premier Energy Distribution și FFW Agency. Organizatorii și gazda evenimentelor au fost Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

În Republica Moldova, cursul de robotică este studiat în peste 200 de instituții de învățământ și biblioteci, iar competiția se află la cea de a VIII-a ediție.

FIRST LEGO League Challenge este cea mai importantă competiție internațională din domeniul tehnologiei și roboticii dedicată copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între nouă și 16 ani, care se desfășoară în prezent în 110 țări, cu participarea anuală a peste 680 000 de elevi, în cadrul a 3 700 de evenimente.

Versiunea Desktop