06.11.2023

Orange Systems – partener al Solutions4Moldova Hackathon pentru soluții inovative în domeniile energiei, agriculturii și a siguranței rutiere

Orange Systems susţine transformarea digitală și inovația tehnologică în Republica Moldova și se alătură în calitate de Partener al Solutions4Moldova Hackathon.

Solutions4Moldova Hackathon va avea loc în perioada 10-12 noiembrie 2023 la Orange {kITchen}, cel mai inspirat spaţiu pentru a face IT creativ, al companiei Orange. Aici, 70 de participanți cu profiluri diverse, dezvoltatori și ingineri, experți în domeniul siguranței rutiere, energiei și agriculturii, specialiști IoT, experți Blockchain, antreprenori și inovatori, analiști de afaceri, vor aborda cele mai stringente provocări în domeniul energiei, agriculturii și al siguranței rutiere, cu scopul de a contribui la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

Sergiu PLĂCINTĂ, Director Orange Systems: „Una dintre prioritățile fundamentale ale Orange Systems este promovarea digitalizării responsabile, care se aliniază perfect cu angajamentele noastre de a susține progresul societății și de a facilita viața oamenilor prin intermediul serviciilor și soluțiilor inovatoare.Solutions4Moldova Hackathonreprezintă o platformă importantă pentru ecosistemul digital, iată de ce,susținerea acestui eveniment, de fapt, reprezintă susținerea entuziaștilor care pot aduce un impact prin sinergie și prin puterea comunității tehnologice”.

Timp de 24 de ore, participanții vor lucra, testa și experimenta, transformând conceptele lor de soluții inovative în prototipuri funcționale, asistați de mentori – profesioniști și experți de la PNUD Moldova, Orange Systems, instituții publice și organizații partenere. Prototipurile vor fi evaluate de un juriu care va selecta câte o soluție în fiecare din cele trei domenii anunțate. 

Utilizând tehnologii precum învățarea automată, inteligența artificială, datele geospațiale (imagini din satelit), participanții vor crea soluții digitale pentru a ajuta la o mai bună gestionare a terenurilor și culturilor agricole, atribuirea gospodăriilor casnice la categoria corectă de vulnerabilitate energetică și o mai bună previziune a consumului de energie în gospodării, identificarea celor mai potrivite locații pentru înființarea parcurilor eoliene sau instalații solare și anticiparea și prevenirea accidentelor rutiere și alertarea în mod activ a șoferilor, a instituțiilor care gestionează traficul și serviciile de urgență. 

Ulterior, echipele câștigătoare vor fi ghidate și susținute pentru a pune în practică soluțiile lor. Ulterior, aceste soluţii ar putea fi adoptate de instituțiile publice, antreprenori și publicul larg. 

Agenda evenimentului poate fi consutată aici:

Agenda

Solutions4Moldova Hackathon este organizat de UNPD, cu sprijinul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ), în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Technovator, Orange Systems, Premier Energy și Waze.