12.10.2020

Startup School - unicul program de educaţie antreprenorială pentru elevi din Republica Moldova, la ediția a doua

Orange Moldova, în parteneriat cu Dreamups Accelerator de Inovație și Antreprenoriat, anunţă lansarea primului program online de educaţie antreprenorială pentru liceeni din Republica Moldova. Programul este dedicat în exclusivitate elevilor claselor a X - XII, care își fac studiile la unul dintre liceele sau centrele de excelență din ţară. Prin desfășurarea acestui program, Orange Systems și Dreamups își propun, pe de o parte, să contribuie la dezvoltarea talentului și abilităților antreprenoriale ale elevilor de la o vârstă fragedă, pentru ca aceștia să devină mai creativi, mai inventivi și mult mai pregătiți pentru a deveni antreprenori, înțelegând mecanismul de lansare a unei idei de afaceri. Pe de altă parte, programul vrea să contribuie la coeziunea comunității de startupuri și la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din Republica Moldova.

Pre-acceleratorul Startup School este unicul program educațional despre antreprenoriat tehnologic dedicat tinerilor liceeni din Moldova. Tinerii vor învăța cum să aplice tehnologiile digitale pentru a dezvolta o afacere cu impact național sau global. Lecțiile interactive, simularea creării unui startup scalabil, accesul la mentori și antreprenori de succes sunt doar câteva elemente din program. Startup School folosește platforma proprie de e-learning, UpFactory, unde tinerii vor lucra la sarcinile practice care vor fi revizuite de mentorii programului. Startup School își propune popularizarea inovației, a modelelor de business scalabile și crearea afacerilor cu misiune în rândul tinerilor.

Această ediție are ca obiectiv educarea tinerilor ca să gândească inovativ prin aplicarea tehnologiilor digitale. Astfel, ei vor descoperi că multe soluții la problemele pe care le au sau cu care se confruntă în comunitatea lor pot fi soluționate folosind instrumente/aplicații digitale, instrumente de comunicare (Facebook Groups, Slack, Viber, Telegram, Skype, Zoom), instrumente de planificare (Google Docs, Trello), instrumente/aplicații de producție (MindJet), dar și aplicații de productivitate și wellbeing (Evernote, Journaling, Podcast).

Pentru o mai bună asimilare a acestor instrumente, cât și schimbarea modului cum tinerii gândesc, proiectul își propune un mix de activități online, practice, care variază de la întâlniri cu experții, învățare în grup, prezentări sau pitching, până la întâlniri cu antreprenori de succes din Republica Moldova.

Timp de 2 luni, tinerii vor trece prin 8 module, din care vor învăța de la cum să găsească o idee de afacere, clienți, marketing și branding, până la cum să lansezi afacerea pe piață. În Startup School ei vor primi suportul a peste 25 de mentori și experți, lecții live, sesiuni de mentorat, lucru în echipe și peste 100 de sarcini practice de realizat.

Pentru cine este acest program?

 • Dorești să-ți dezvolți abilitățile antreprenoriale;
 • Vrei să afli mai multe despre start-up-uri scalabile;
 • Ai o idee de afacere, dar încă nu ai implementat-o;
 • Nu ai o idee de afacere, dar ai dori să dezvolți una;

Cum funcționează programul?

 • Participă la lecții live și de pitching cu experții;
 • Studiază resursele programului de pre-accelerare și completează sarcinile propuse online;
 • Plasează-le pe platforma online și primește feedback de la mentori;
 • Participă la sesiuni individuale de mentorat cu experți și mentori;
 • Participă la ședințe de lucru cu echipa.

Ce vei obține dacă te înscrii în Startup School?

 • Programul este structurat în 8 module esențiale pentru a dezvolta un startup scalabil de succes: vei învăța totul despre start-up-uri scalabile, de la cum să găsești o idee potrivită, un model de business viabil până la cum să faci marketing și să lansezi afacerea;
 • Vei interacționa cu mentori, experți și membri ai unei comunități extinse de antreprenori și specialiști în domeniu;
 • Vei avea acces la sute de resurse și materiale educaționale relevante;
 • Vei avea posibilitatea să lucrezi în grup cu alți participanți în program.

Programul durează 2 luni și are o taxă de înscriere de doar 25$. Perioada programului este 2 noiembrie - 22 decembrie.

Aplicările sunt deschise până pe 25 octombrie

Formularul de aplicare la program îl găsești aici

Pentru a afla mai multe detalii despre program, accesează startupschool.md sau pagina de FacebookStartup School.

Startup School este organizat de acceleratorul de inovație și antreprenoriat Dreamups, partener general, Orange Systems, cu suportul EFSE Entrepreneurship Academy.

Urmărește cum a fost la evenimentul de lansare a Startup School aici.

Despre Orange Systems

Orange Systems este hub-ul IT al Orange Moldova, rezident al parcului IT, în care se regăsesc peste 450 de angajaţi. Mai mult de 50 la sută dintre specialişti prestează servicii de IT nearshoring pentru parteneri externi, în următoarele domenii: software development, testarea şi asigurarea calităţii, controlul şi managementul proiectelor IT, automatizarea proceselor, business intelligence şi big data. Orange Systems are ambiția de a dezvolta domeniul IT sub marca creativității, calității și competitivității, prin crearea de produse software proprii și centre locale de excelență.

Versiunea Desktop