21.09.2023

Studenții FET-UTM explorează universul telecomunicațiilor alături de Orange Moldova

Într-o inițiativă menită să promoveze învățarea practică și să faciliteze punerea în aplicare a cunoștințelor teoretice, Facultatea Electronică și Telecomunicații (FET) din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM) și compania Orange SA au continuat să-și consolideze parteneriatul prin vizite de inițiere în specialitate. În zilele de 14 și 15 septembrie, două grupuri de studenți din anul I, FET-UTM, au avut prilejul să efectueze o vizită la diverse locații din cadrul Departamentului Tehnic al Orange Moldova (oficiul central din str. Alba-Iulia, 75), unde au explorat universul telecomunicațiilor, dar și provocările, perspectivele domeniului în continuarea evoluției.

Specialiștii Orange i-au familiarizat pe viitorii ingineri cu tehnologiile din spatele rețelelor 2G, 3G și 4G, dezvăluind modul în care acestea funcționează și contribuie astfel la dezvoltarea lor profesională.

Itinerarul vizitei a inclus următoarele destinații:

Training Centru: studenții au beneficiat de informații valoroase despre brandul Orange, despre extinderea rețelei de fibră optică în diverse locații din țară și au înțeles importanța conectivității și modul în care aceasta afectează viețile cotidiene ale consumatorilor;

Service Desk: tinerii au avut oportunitatea de a interacționa cu echipa responsabilă pentru menținerea în funcțiune, la cel mai înalt nivel, a serviciilor fixe și mobile Orange – experiență ce a scos în evidență eforturile depuse pentru prestarea și funcționarea fluentă a serviciilor;

Departamentul IT: echipa departamentului le-a prezentat studenților aspecte relevante din domeniul tehnologiei informației. Aceștia au avut ocazia să descopere modul în care Orange Moldova rămâne la curent cu tehnologiile moderne și se adaptează constant pentru a oferi servicii de calitate.

Sala de echipamente radio de la etajul 16: un moment impresionant al vizitei a fost explorarea sălii de echipamente radio, situată la etajul 16 al clădirii Orange Moldova. Aici, studenții au avut prilejul să examineze echipamentele și să afle detalii interesante despre tehnologia care susține rețelele 2G, 3G și 4G. A fost o oportunitate unică de a descoperi aspecte tehnice complexe într-un mediu real.

Această vizită de inițiere nu ar fi fost posibilă fără sprijinul și implicarea specialiștilor din Departamentul Tehnic Orange Moldova. Dorim să exprimăm recunoștința noastră față de Veaceslav ROMAN, Artur LAPICUS, Serghei TÎRZIU, Andrei CEBAN, Ruslan VÎLCU, Nicolae GĂLUȘCĂ și Andrei DOLGHIER – pentru eforturile lor de a-și împărtăși cunoștințele și experiența cu studenții noștri.

A fost o frumoasă experiență educațională, dar și inspiratoare pentru studenții FET-UTM, oferindu-le o perspectivă mai profundă asupra industriilor TIC și a oportunităților de dezvoltare în acest domeniu în continuă schimbare. Suntem mândri să vedem cum acești tineri se implică și învață din astfel de experiențe, pregătindu-se pentru viitorul în tehnologie și telecomunicații. Parteneriatele precum cel dintre FET-UTM și Orange Moldova continuă să fie catalizatori esențiali pentru dezvoltarea profesională a viitorilor ingineri și pentru avansarea industriei TIC în Moldova.