18.12.2023

Studenţii UTM au participat la două lecţii deschise susţinute de specialiștii Departamentului Tehnic Orange Moldova

Studenții și cadrele didactice de la Facultatea Electronică și Telecomunicații a Universității Tehnice a Moldovei (UTM) au avut oportunitatea de a se familiariza cu universul telecomunicațiilor, participând la două lecții deschise susținute de specialiștii Departamentului Tehnic al Orange Moldova.

Prima lecție, pe tema „Arhitectura și interconectarea rețelelor de comunicații mobile”, a avut loc la Orange Digital Center, avându-l ca speaker pe Nicolae GĂLUŞCĂ, manager rețea centrală de pachete mobile la Orange Moldova. Cei 50 de participanți au explorat detaliile tehnice ale arhitecturii rețelelor de comunicații mobile și a interconectării acestora. Discuțiile au acoperit evoluția tehnologică, infrastructura și provocările dinamice asociate acestui domeniu în continuă schimbare.

Tema celei de-a doua lecții, desfășurată în incinta Facultății Electronică și Telecomunicații, Universitatea Tehnică a Moldovei, a fost „Monitorizarea rețelelor mobile și fixe”, fiind susținută de Alexandr ROMANSCHI şi Cristina NIRCA, reprezentanți Service Desk Orange Moldova. Această sesiune a atras un număr mai mare de participanți, atingând un maxim de 70 de persoane. Subiectele abordate au inclus tehnici de monitorizare, soluții practice și evoluția rețelelor mobile și fixe, prezentate într-un mod accesibil și interactiv.

Participanții au avut oportunitatea de a adresa întrebări specialiștilor Orange Moldova, manifestând un interes pronunțat pentru subiectele dezvoltate.Viitorii ingineri au evidențiat nu doar dorința lor de a înțelege aspectele tehnice, ci și apetitul pentru a contribui la dezvoltarea domeniului. Studenții activi au fost recompensați de Orange Moldova pentru implicarea lor.

Experiența educativă a fost îmbogățită de interacțiunea directă cu profesioniștii din industrie, oferind studenților o perspectivă practică și actualizată asupra tendințelor și provocărilor din domeniul telecomunicațiilor.

Colaborarea dintre UTM și Orange Moldova consolidează legăturile între mediul academic și sectorul telecomunicațiilor, dar și contribuie la pregătirea studenților pentru viitorul lor profesional într-o industrie în continuă schimbare și evoluție. Asemenea inițiative construiesc o bază solidă pentru o experiență educațională valoroasă și pregătesc tinerii specialiști într-unul dintre cele mai dinamice domenii ale tehnologiei moderne.